نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان; استعلام مالیات دستگاه پوز
مالیات کارتخوان یا مالیات دستگاه پوز چیست؟
در تاریخ 1398/07/21 در کشور ما “قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان” تصویب شد که در ماده 11 آن مجلس شورای اسلامی، بانک مرکزی را مکلف کرد که از سال 1400 مشخصات تمامی اشخاصی که کارتخوان، دستگاه پوز بانکی و درگاه پرداخت الکترونیک دارند را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند.
یعنی برای همه اشخاصی که از قبل کارتخوان و درگاه پرداخت الکترونیک داشتند، پرونده مالیاتی تشکیل شد و با اس ام اس به آنها اطلاع رسانی گردید.
همه اشخاصی هم که از سال 1400 به بعد درخواست دریافت دستگاه پوز و یا درگاه پرداخت اینترنتی را دارند، ابتدا میبایست پرونده مالیاتی تشکیل دهند.
گر دستگاه کارتخوان خود را ثبت نکردید یا برای اطلاع از نحوه محاسبه مالیات کارتخوان به مشاور مالیاتی نیاز دارید، میتوانید از خدمات مشاوره مالیاتی آنلاین، تلفنی و حضوری آقای مالیات استفاده کنید.
نحوه ثبت مالیات کارتخوان
برای ثبت مالیات دستگاه کارتخوان و تشکیل پرونده مالیاتی ابتدا وارد سایت tax.gov.ir شوید و مراحل پیش ثبت نام الکترونیک، صحت سنجی اطلاعات، تولید و ارسال اطلاعات کاربری و ثبت نام الکترونیک را انجام دهید. پس از گذراندن مراحل بالا پیامکی حاوی نام کاربری و رمز عبور سامانه ی مالیاتی برای شما ارسال خواهد شد؛ باید مجدداً وارد سامانه شده و از قسمت میز خدمت، گزینه ورود را انتخاب کرده و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد سامانه شوید.
سپس در این مرحله اطلاعات تکمیلی خواسته شده را وارد کنید که مربوط به کسب و کار و نوع فعالیت شما خواهد بود. پس از پایان ثبت نام و تایید اطلاعات، کد رهگیری به شما داده میشود که این کد رهگیری، همان کد مالیاتی شما خواهد بود. حالا باید وارد درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir شوید و کارتخوانی که به نام شما ثبت شده یا نشده است را به ترتیب ببینید و ثبت کنید.
مالیات کارتخوان 1401 چقدر است؟
هر یک از کارتخوانها کد یکتایی دارد که به بانک مرکزی این امکان را میدهد تا بتواند به راحتی تراکنشهای انجام گرفته از هر دستگاه را متمایز و ثبت کند. در صورتی که صاحبان دستگاههای پوز در سامانه مربوطه پرونده مالیاتی تشکیل نداده باشند، مالیات آنها بر اساس کارکرد دستگاه کارتخوانشان محاسبه میگردد و این کارکرد در واقع مجموع تراکنش صورت گرفته روی دستگاه کارتخوان است (بدون در نظر گرفتن هزینهها).
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
در ابتدا برای محاسبه مالیات کارتخوان باید این نکته رو در نظر داشته باشیم که 2 نوع مالیات مد نظر ماست:
1- مالیات عملکرد:
مثلاً یک مغازه موبایل فروشی در سال 1401 میبایست درصدی از سود خود را مالیات بدهد که این درصد به صورت پلکانی محاسبه میشود:
فرض کنید میزان فروش این مغازه در سال مورد نظر 10/000/000/000 ریال و میزان هزینه آن 8/000/000/000 ریال باشد که نتیجتاً 2/000/000/000 سود داشته است.
اگر این مؤدی برای سال 1401 اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارائه کند، میتواند از یک معافیت معیشتی برای خود استفاده کند. (توضیح: معافیت معیشتی، معافیتی است که هر ساله در قانون بودجه اعلام میشود که میزان آن برای سال 1401 معادل 396/000/000 ریال است؛ یعنی تا این میزان از سود، معاف و به مابقی سود مالیات تعلق میگیرد.)
حال برای محاسبه مالیات به این شکل عمل میکنیم:
در ابتدا معافیت معیشتی را از سود کسر میکنیم:
2/000/000/000 – 396/000/000 = 1/604/000/000
حال عدد به دست آمده را اصطلاحاً به نرخ ماده 131 میبریم:
500/000/000 * 15% = 75/000/000
500/000/000 * 20% = 100/000/000
604/000/000 * 25% = 151/000/000
حال این سه عدد را با هم جمع میکنیم و به مالیات میرسیم: 326/000/000 ریال
2- مالیات ارزش افزوده:
من مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستم یا خیر؟ برای پاسخ به این سؤال باید دو کار انجام شود:
- اول اینکه ببینیم کالا یا خدمات ما در لیست معافیت ها قرار دارد یا خیر؟ (لیست کالاها و خدمات معاف)
- دوم اینکه اگر کالا یا خدمات ما در لیست معافیتها نبود، باید ببینیم که در فراخوانهای ارزش افزوده هستیم یا خیر؟(لیست فراخوان ها)
اگر در لیست فراخوانها بودیم، باید در سایت مالیات بر ارزش افزوده، ثبت نام کنیم و هر فصل، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به سازمان امور مالیاتی ارسال کنیم.
نکته مهم اینکه میبایست 9% مالیات بر ارزش افزوده روی فروشمان اعمال کنیم و از خریداران دریافت کنیم. اگر چنین کاری انجام ندهیم، گروه رسیدگی کننده تمامی مبالغ 9% را از ما مطالبه خواهد کرد.
آیا علاوه بر دستگاه های پوز حساب های شخصی هم بررسی می شود؟
بانک مرکزی از ابتدای سال 1395 بایستی اطلاعات بانکی مؤدیان را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند؛ پس نتیجتاً دسترسی به حسابهای بانکی برای این سازمان قانوناً مجاز است؛ حال اینکه حتماً به سراغ همه حسابهای بانکی مردم برود، خیر.
نکته قابل ذکر اینکه ماده 8 آیین نامه اجرایی تبصره 5 ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم به صراحت اعلام میدارد که:
چنانچه گردش حساب (های) یک شخص در طی یک سال بیشتر از 5 میلیارد تومان شود، بانک مرکزی اطلاعات بانکی این شخص را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میدهد و قاعدتاً چنانچه گردش حساب (های) این شخص زیر این عدد باشد، سازمان امور مالیاتی مجوز ورود به تراکنشهای بانکی را نخواهد داشت؛ در حالی که در رویه عملی شاهد نقض این مورد از سمت این سازمان هستیم.
موارد معافیت مالیات عملکرد
مبحث معافیتهای مالیاتی بسیار گسترده و نیازمند بررسی موردی هر پرونده است ولی در ادامه به مهمترین معافیتهای مالیاتی اشخاص حقیقی اشاره میکنیم:
- مدارس غیر انتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفهای
- آموزشگاههای فنی و حرفهای آزاد
- باشگاه ها و مؤسسات ورزشی
- هزینههای درمانی پرداختی هر مؤدی بابت معالجه خود، همسر، اولاد، پدر و مادر و برادر و خواهر تحت تکفل
- فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشوند.
- کارگاههای فرش دستباف و صنایع دستی
- مشاغلی که در مناطق آزاد مشغول به فعالیت هستند.
نکته بسیار مهم: تمامی موارد بالا، برای استفاده از معافیت مالیاتی میبایست اظهارنامه مالیات بر درآمد خود را برای هر سال به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند؛ همچنین باید اسناد، مدارک و دفاتر قانونی خود را در زمان رسیدگی به گروه رسیدگی کننده تسلیم نمایند. (مشاغل گروه های دوم و سوم نیازی به پلمپ دفاتر قانونی ندارند.)
موارد معافیت مالیات بر ارزش افزوده
چنانچه کالا یا خدمات شما جزء موارد زیر باشد، نیازی به ثبت نام و انجام تکالیف قانونی در ارتباط با ارزش افزوده ندارید:
کالاها:
- کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده
- دام زنده و خوراک آن
- بذر، نشاء، نهال، سم و کود
- شیر، پنیر، ماست، تخم ماکیان، آرد و نان
- انواع گوشت و فرآوردههای گوشتی
- برنج، حبوبات، سویا و پروتئین سویا
- انواع روغنهای خوراکی؛ اعم از گیاهی و حیوانی
- خمیر کاغذ و کاغذ باطله، دفتر تحریر، کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه
- نسخههای کاغذی و الکترونیکی: کتاب، روزنامه، مجله و نشریه
- داراییهای غیرمنقول؛ مثل: زمین و ساختمان
- صنایع دستی تولید داخل
- انواع دارو و واکسن (انسانی و دامی)، لوازم مصرفی درمانی و لوازم توانبخشی
خدمات:
- خدمات درمانی، تشخیصی و پیشگیری، خدمات توانبخشی و حمایتی
- خدمات زینک، چاپ، انتشار روزنامه اعم از کاغذی یا الکترونیکی، کتاب، نشریه و خدمات نشر و توزیع آنها به استثنای
- مؤسسات کمک آموزشی و کنکور و هرگونه تبلیغات کالاها و خدمات داخلی در روزنامهها و نشریات
- خدمات حمل و نقل (اعم از بار و مسافر) درون و برونشهری و بینالمللی جادهای، ریلی و دریایی
- خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی دارای مجوز
- خدمات اقامتی هتلهای سه ستاره و پایینتر، مهمانپذیرها و سایر مراکز اقامتی دارای مجوز
- طلا، جواهر و پلاتین (اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعاتِ ساختهشده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.)
مالیات کارتخوان سوپرمارکت چقدر است؟
از آن جایی که تقریباً تمام سوپر مارکت های فعال در سراسر کشور از دستگاههای کارتخوان برای دریافت پول از مردم استفاده مینمایند، بیان این نکته حائز اهمیت است که: تمامی واریزیهای حسابهای بانکی متصل به کارتخوانها بهعنوان درآمد صاحب حساب تلقی شده و چنانچه شخص ادعا دارد مبالغی از آنها درآمد وی نیست، بار اثبات با ایشان خواهد بود.
حال با این توضیحات به دلیل اینکه تقریبا همه ی اعضای این صنف به صورت حقیقی فعالیت مینمایند، سود آن ها در طی یک سال میبایست به نرخ ماده 131 قانون مالیات های مستقیم محاسبه گردد.( نحوه محاسبه مالیات این اشخاص به طور کامل در مقاله ذکر گردیده است)
برای مثال: مالیات دستگاه کارتخوان سوپرمارکت چقدر است؟
در سال 1401 مبلغ 396.000.000 ریال از سود سالیانه سوپرمارکت ها معاف از پرداخت مالیات است. اگر سود سالیانه شما بیش از این رقم باشد باید بر اساس درصدهای زیر مالیات سوپرمارکت خودتان را پرداخت کنید:
- الف) به ازای مازاد سودی که نسبت به رقم 39 میلیون و 600 هزار تومان کسب میکنید تا مقدار 50 میلیون تومان، 15 درصد؛
- ب) به ازای مازاد سود نسبت به رقم 50 میلیون تومان تا مقدار 100 میلیون تومان، 20 درصد؛
- پ) به ازای مازاد سود نسبت به رقم بیش از 100 میلیون تومان، 25 درصد.
عدم ثبت دستگاه پوز در سامانه مالیاتی چه پیامدهایی دارد؟
چنانچه دستگاه کارتخوان کسب و کار خود را مطابق اعلام سازمان امور مالیاتی به پرونده مالیاتی خود متصل نکنیم، این دستگاه از طرف بانک مرکزی قطع گردیده و تا زمانی که آن را متصل نکنیم وصل نخواهد شد.
البته ذکر این نکته ضروری است که چنانچه روشهایی غیر از دستگاه کارتخوان (مثل: کارت به کارت) را برای دریافت وجه از مردم انتخاب کنیم، این مورد نیز مشمول مالیات و جریمههای زیادی خواهد شد.
چگونه برای محاسبه مالیات کارتخوان مشاوره مالیاتی بگیریم؟
ما در این مقاله از آقای مالیات در مورد نحوه محاسبه مالیات کارتخوان و اینکه مالیات دستگاه پوز چند درصد است؟ صحبت کردیم همچنین با توجه به اینکه هر کسب و کاری قوانین مختص خود را داراست و قوانین و مقررات مالیاتی دارای پیچیدگیها و اصلاحات مستمر میباشند، خدمات مشاوره مالیاتی برای این اشخاص ضروری محسوب میگردد.
درصورتی که نیاز به خدمات تخصصی مشاوره مالیاتی آنلاین، تلفنی و حضوری داشتید، برای تشکیل پرونده میتوانید با ما ارتباط بگیرید.
سوالات متداول مالیات کارتخوان یا مالیات دستگاه پوز
مالیات کارتخوان 1401 چند درصد است؟
مالیات کارتخوان 1401، بر اساس مالیات مشاغل است یعنی شما همان مالیات مشاغل خودتان را پرداخت میکنید مگر اینکه مشخص شود که شما مابه التفاوت زیادی بین درآمد رسمی و غیر رسمی وجود داشته باشد.
استعلام مالیات کارتخوان با کد ملی چگونه انجام می شود؟
برای استعلام مالیات کارتخوان با کد ملی باید با مراجعه به نشانی tax.gov.ir ابتدا پرونده مالیاتی تشکیل دهید، سپس در سایت my.tax.gov.ir اطلاعات دستگاه کارتخوان خود را تکمیل کنید.
اگر با حسابی که متصل به پوز است کارهای شخصی انجام دهیم؛ آیا تراکنش های شخصی هم مشمول مالیات می شود؟
نکته بسیار مهم اینکه: تمامی واریزیها به حسابهای بانکی اشخاص به منزله درآمد آن شخص است. حال چنانچه این شخص ادعا دارد که واریزی مشخصی، درآمد ایشان نبوده، میبایست ثابت کند. مثلاً مبلغ 2 میلیارد تومان وارد حساب بانکی ایشان شده و ادعا دارد که از بابت فروش ملک مسکونی میباشد؛ چنانچه اسناد و مدارک فروش ملک به حوزه مالیاتی ارائه گردد، این مبلغ را جزء درآمدهای ایشان حساب نمی کنند.
آیا مالیات دستگاه کارتخوان یا پوز بعد از انجام هر تراکنش حساب میشود یا در انتهای سال؟
مالیات دستگاه های کارتخوان یا دستگاه پوز به صورت سالانه و بعد از ارائهی اظهارنامه عملکرد مالیاتی محاسبه میگردد.
جواز کسب به نام دارنده دستگاه کارتخوان نیست، آیا دارنده دستگاه پوز باید اظهارنامه جداگانه ارسال کند؟
دارنده جواز کسب به صورت مجزا اظهارنامه ارسال میکند و دارنده دستگاه کارتخوان نیز به همین صورت باید اظهارنامه مالیاتی مجزا رد کند؛ مگر اینکه این دو شخص پرونده مالیاتی خود را به صورت مشارکتی در اداره امور مالیاتی مربوطه تشکیل دهند.
آیا همه دارندگان دستگاه کارتخوان باید مالیات بدهند؟
از نظر سازمان مالیاتی هر شخصی که دستگاه پوز داشته باشد و از طریق آن دستگاه درآمدی را کسب نماید. میبایست اظهارنامه مالیاتی خود را در مؤعد مقرر به سازمان مالیاتی ارسال و مالیات متعلقه را پرداخت نماید.
آیا دستگاه کارتخوان بدون مالیات هم داریم؟
چنانچه فعالیتهای مؤدی در زمرهی موارد معاف یا نرخ صفر مالیاتی باشد (به شرط انجام تکالیف) مالیاتی برای آن در نظر گرفته نخواهد شد.
من چند سالی است که دستگاه پوز دارم؛ تکلیف سال های قبل و مالیات آن ها چه می شود؟
سازمان امور مالیاتی مطابق قانون میتواند تا 5 سال به عقب برگردد و از مؤدی مطالبه مالیات کند؛ البته در دو حالت زیر:
1- چنانچه اطلاعاتی به دست سازمان برسد مبنی بر اینکه مؤدی خرید و فروشی داشته که اعلام ننموده است.
2- چنانچه وارد تراکنشهای بانکی وی شده و مشخص شود که ورودیهای به حساب ایشان، درآمد بوده و کتمان شده است.
نتیجه: اگر در سالهای قبل (تا 5 سال) با کد ملی شما خرید یا فروشی ثبت نگردیده باشد و یا سازمان وارد تراکنشهای بانکی شما نشود، قاعدتاً مالیاتی نیز از بابت آن سالها مطالبه نمی گردد.
پروانه کسب به اسم شخص A است پوز به اسم B، آیا برای هر کدام باید به صورت جداگانه اظهارنامه ارسال شود؟
شخصی که پوز به نامش است که قطعاً میبایست اظهارنامه ارسال کند و تمامی مبالغ واریزی به حساب خود را در اظهارنامه اعلام کند. شخصی هم که پروانه کسب به نامش است، میبایست اظهارنامه ارسال کند تا بتواند پروانه کسب خود را تمدید کند.
حال یک راهکار وجود دارد که این دو نفر یک اظهارنامه ارسال کنند: تبدیل پرونده انفرادی به مشارکتی.
چنانچه این دو شخص به حوزه مالیاتی مراجعه کنند و پرونده مالیاتی خود را مشارکتی نمایند، میتوانند تمامی درآمدهای خود را در یک اظهارنامه اعلام و به سازمان ارسال کنند.
در سال 1400 پیامک ارسال شد (برج 10) که دستگاه پوز خود را وصل کنید یا اینکه قطع می شود، من هم دستگاه را قطع کردم الان تکلیف 10 ماه اول چه می شود؟
چنانچه در آن 10 ماه با کد ملی شما، خرید و فروشی به سازمان مالیاتی ارسال شده باشد و یا این سازمان وارد تراکنشهای بانکی شما شود، مبالغ واریزی بابت آن 10 ماه بهعنوان درآمد شما محسوب و مشمول مالیات کارتخوان میگردد.
الین پوز، نمایندگی بهترین کارتخوان سیار و کارتخوان ثابت در کشور
هموطنان محترم میتوانند بهترین دستگاه کارتخوان سیار را از نمایندگیهای ما در سراسر کشور تهیه کنند. شرکت فن آوا پرداخت ایرانیان نمایندگی کلیه دستگاههای کارتخوان را از جمله کارتخوان Centerm k9، کارتخوان AMP 8000، کارتخوان Tosan Techno D230، کارتخوان Anfo AF70، کارتخوان PAX s90، کارتخوان Verifone 680، کارتخوان Verifone 670 در اختیار دارد و با بهترین قیمت به مشتریان خود ارائه میدهد.
شایان ذکر است که شما میتوانید نمایندگیهای الین پوز را از اینجا یا با جستجوی عبارات کارتخوان تبریز، کارتخوان مراغه، کارتخوان بناب، کارتخوان عجب شیر، کارتخوان آذرشهر، کارتخوان ملکان و ... نیز در جستجوگر گوگل بیابید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید یا به بخش محصولات شرکت مراجعه کنید.